Magunkról
Törzsök Lajos, az 1992-ben megrendezett I. Pannon Marathon Távhajtó verseny győztese
Törzsök Lajos

A Deseda Panzió ötlete Törzsök Lajostól, az 1992-ben megrendezett I. Pannon Marathon Távhajtó verseny győztesétől származik.

Törzsök Lajos lovak iránti szeretete nem új keletű dolog, fiatal kora óta rajong a paripákért, régi vágya teljesült akkor, mikor 1990-ben megvehette első 2 lovát. Kedvelt időtöltése lett a fogathajtás, a lovakkal való foglalatosság, szabadidejében már akkor is sokat kirándult a közeli erdőkben, szőlőhegyeken hintójával. Mikor tudomást szerzett az első távhajtó verseny megrendezéséről, hirtelen ötlettől vezérelve családja elé állt, és közölte velük: "Indulok a versenyen és megnyerem."

Családja akkor még furcsállotta ezen kijelentését, tudva, hogy a megmérettetésen a profi hajtók között talán ő lesz az egyetlen amatőr, s a nyerési esélyei nem túl jók, de természetesen támogatták elképzelései megvalósításában. Felesége, Éva mindig mellette volt, a hintón ült esőben, hóban, szélben, fagyban és közösen rótták a kilométereket, készítették fel a lovakat.

A verseny nem csak Törzsök Lajosnak, de a többi 14 fogathajtónak is kemény küzdelemnek bizonyult. A több napos verseny végeztével azonban a dobogó legfelső fokára Törzsök Lajos állhatott.

Az I. Pannon Marathon győztese a versenyen elért sikerein felbuzdulva rengeteg munkával ugyan, de saját versenyeket is rendezett. Az ő nevéhez fűződik többek között az Alpok-Adria Marathon megrendezése is. Az általa megrendezett versenyeken akár résztvevőként, szervezőként vagy csak látogatóként ott járt emberek emlékeiben a mai napig élnek azok az emlékképek, mikor a Deseda-tó mellett a földes úton a fogathajtót előzi a távlovas, majd ugyanezen távlovas elkerüli a távfutót és a terepkerékpárost is.

A négy versenyszámban egyidejűleg megrendezett megmérettetésen együtt, egy pályán és egy időben versenyzett a távfutó, a terepkerékpáros, a távlovas és a távhajtó, a nap végén együtt mosták ki lovaikat, hintójukat, kerékpárjukat, edzőcipőjüket és saját magukat a sárból, porból, majd esténként egy-egy pohár ital és hosszú beszélgetések mellett igaz barátságok szövődtek.